Krem z kukurydzy, słodki, pyszny, zdrowy i w wersji FIT!




Krem z kukurydzy to naprawdę fajna zupa. Wzbogacona o ryż, staje się pożywna i może być posiłkiem obiadowym. Syci i rozgrzewa. Ryż basmanti gotujemy do 12 minut, wiec całość przygotujemy ekspresowo. Na dodatek ten gatunek ryżu ma bardzo fajny smak i jest popularny w Indiach.

Ziarna kukurydzy zawierają około 10% białka, 60-70% węglowodanów oraz sporo błonnika. Ilość cukru jest zdecydowanie większa niż w innych zbożach, dlatego kukurydzę cechuje słodkawy smak. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę D oraz E, składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, selen i żelazo. Żółty kolor zawdzięcza występowaniu karotenoidów: luteiny i zeaksantyny. Obecność tych naturalnych barwników wpływa korzystnie na siatkówkę oka, zachowanie dobrego wzroku. Ze względu na sporą zawartość substancji balastowych kukurydza korzystnie wpływa na pracę jelit, oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.

Powyższy przepis przygotowany na Thermomix, łatwo zmodyfikujemy przygotowując zupę w garnku. Po prostu trzeba pokroić cebulę, czosnek, dodać kukurydzę, ryż, wodę i przyprawy i gotować 13 minut. Następnie dolać mleko kokosowe i zblendować. I tyle!

Oliwą, olejem lnianym zawsze skrapiam zupę po przygotowaniu. Kilka kropel, by witaminy A, D, E mogły się wchłonąć. A kukurydza je zawiera. 

Życzę smacznego!


Komentarze

Popularne posty