Krem a'la Krem z buraków, aronii i jabłka...





Jako, że buraki i aronia w sam raz kolorem odpowiadają mi w zimowe dni to postanowiłam z nich przyrządzić krem dla żołądka. Pewnie i po takiej zupie poprawi mi się odporność i nabiorę kolorów,
a przede wszystkim się najem tym pysznym daniem!
Połączenie buraka, aronii, jabłka i cytryny z odrobiną czosnku ... to bomba smakowa!


Co kryje w sobie burak?

Jest bogaty w żelazo, zawiera betaniny, które są przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki (sportowcy się cieszą). Pomagają unormować poziom cholesterolu i są bogate w kwas foliowy. Maja działanie wykrztuśne pomagają przy kaszlu. I wiele innych zalet, są tanie i smaczne.


A co siedzi w aronii?

Witaminy C i E, witamina P, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Flawonoidy z aronii zwalczają wolne rodniki. Dodatkowo minerały żelazo, miedź, molibden, mangan, jod, bor sprawiają, że liczne procesy w organizmie przebiegają należycie.
Aronia ma moc! To antidotum na choroby cywilizacyjne, miażdżycę, nadciśnienie, nowotwory i choroby oczu.




Komentarze

Popularne posty