Święta, czas na słodkie grzeszki ...




Mam dla Was fajny, szybki deser w wersji fit, 
w którym są zaklęte zapachy świąt. 
Makowiec, a raczej BABECZKI MAKOWE. 

Lista składników:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 250 g maku 
  • szklanka daktyli
  • pół szklanki orzechów włoskich ( posiekanych drobno)
  • szklanka rodzynek
  • skórka z pomarańczy 
  • 5 łyżek miodu
  • pół szklanki wiórek kokosowych lub mleka kokosowego
Kaszę prażymy i gotujmy z wiórkami kokosowymi (lub w wodzie i na koniec dodajemy mleko kokosowe, żeby się wchłonęło w całości), mak gotujemy ok 30 minut, odcedzamy. Daktyle zalewamy wrzątkiem, by zmiękły. Kiedy mak i kasza wystygną - mielimy je (blendujemy). Następnie dodajemy miód, bakalie, skórkę z pomarańczy, daktyle i mieszamy wszystko w dużym naczyniu. Przekładamy do papilotów i pieczmy ok. 30 minut w 180 stopniach. Babeczki są wyśmienite po przestudzeniu, lekko wilgne. Można dodać więcej miodu (zależy od Was, spróbujcie masę i sami zdecydujcie), można dodać więcej bakalii np. śliwki suszone, migdały, kilka kropli likieru amaretto... Ja zrobiłam wersję Fit.
Całość ma  ok 5000 kcal, 100 g Białka, 300 g tłuszczu, 530 g Węglowodanów. 
Ilość babeczek - 25 / czyli jedna ma 200 kcal, 4 g Białka,12 g Tłuszczu, 22 g Węglowodanów. 


Komentarze

Popularne posty